Zvali su ga UBICA ROMEJA, pomogao je Stefanu Prvovenčanom da dođe na vlast, a onda je MISTERIOZNO UM…

51767-kalojan-800x600.jpg

Nakon što su mu braća stradala u dvorskoj zaveri Kalojan iz loze Asena je oko svoje 30-te godine nasledio tron u za ono vreme mladom dobu za takvu dužnost.

Međutim, želeo je da nastavi ono što su njegova braća započela i povrati slavu Prvog bugarskog carstva i zauvek izvede svoju zemlju iz senke Vizantije. Da je bio posvećen u svojoj nameri da okonča dominaciju Vizantije govori i njegov nadimak “Ubica Romejaca”.

OVO NISTE VIDELI U “NEMANJIĆIMA”! Nemački car jeste bio u Srbiji, ali je glavna zvezda susreta zapravo BIO SVETI SAVA

 

Godine 1202, uz pomoć ugarskog kralja Emerika, Vukan je zbacio sa županskog prestola brata Stefana i preuzeo vlast nad Srbijom, ali se Kalojan već 1203. namerio na proširenje svoje teritorije prema jugu Srbije.

Ubrzo je zauzeo Niš i Brančevo, a Stefan je iskoristio ovu okolnost da upravo Kalojana pozove u pomoć pri vraćanju prestola. Kako je neprijatelj Bugarske bila i Ugarska, Kalojan je prihvatio da Stefanu pomogne da se vrati na presto što se i dogodilo 1204. godine.

Car Kalojan je inače težio i ka tome da Bugarska bude međunarodno priznata za šta mu je bila potrebna potvrda stranih vladara, a pre svega rimokatoličke crkve koja je imala sve dominantniji uticaj, posebno zbog slabljenja vizantijske moći.

PRELEPA, GREŠNA I “ŠUGAVA” PRINCEZA: Došla je kao zalog mira, a postala PRVA PROTERANA VLADARKA SRBIJE

Kalojan je zbog toga otpočeo pregovore oko približavanja papi Inoćentiju III, ali je svesno odugovlačio razrešenje svog pitanja, kako bi ispratio situaciju sa Vizantijom i njenim postepenim gubitkom teritorija i preimućstva nad vazalskim zemljama.

Tako je 1204. godine potpisana unija bugarske i rimske crkve, a papa je poslao izaslanika koji je Kalojana proglasio kraljem Bugara i Vlaha. Interesantno je pak da je Kalojan insistirao da se potpisuje kao car, te je tako i ostao upamćen kroz istoriju.

 

Kalojan je 1207. poginuo prilikom opsade Soluna, ali ima istoričara koji veruju i da je baš poput svoje braće ubijen u dvorskoj zaveri. Njegove mošti počivaju u Velikom Trnovu u crkvi Svetih četrdeset mučenika.

Foto: Kolaž/Wikipedia

Send this to friend