Više od 400 političkih liderki iz sveta promoviše na Islandu rodnu jednakost

db8f281b.640x360_rss-600x315.jpg


Više od 400 političkih liderki iz celog sveta okupilo se danas na Islandu na godišnjem samitu koji promoviše rodnu jednakost u političkoj sferi, ali i izvan nje.

Samit u organizaciji Svetskog foruma žena političkih lidera održava se u vreme kada oblast politike, ali i zabave i medija, potresaju brojni skandali vezani za neprikladno seksualno ponašanje.

Na Islandu, koji se smatra šampionom rodne jednakosti, stotine političarki potpisale su apel protiv seksualnog maltretiranja i pozvale muške kolege  promene ponašanje.

Bivša predsednica Islanda Vigdis Finbogadotir, prva žena izabrana za šefa neke države, rekla je da će hrabri istupi prethodnih nedelja poboljšati radno okruženje žena u politici.

„To će promeniti stav i muškaraca i žena. Žene će imati više samopouzdanja da diskutuju s muškarcima, a muškarci će biti pažljviji“, rekla je Finbogadotir u intervjuu za Asošiejted pres u ponedeljak.

Kada je 1980. godine postala prva žena u svetu izabrana za predsednicu, porazila je tri muška kandidata.

Medju šefovima država u svetu danas je sedam odsto žena. Njihov udeo u nacionalnim parlamentima je blago povećan i iznosi 23 odsto.

Na uspeh Islanda u dostizanju rodne jednakosti upućuje i moto samita u Rejkjaviku – „Možemo mi to!“

Prema indeksu Svetskog ekonomskog foruma, Island je već devet godina zemlja s najmanjim jazom medju polovima.

Prema najnovijem indeksu, zarade muškaraca u svetu rastu brže od zarada žena, a prema sadašnjem trendu, biće potrebno 217 godina da prihodi žena dostignu prihode muškaraca.

(Beta)

Send this to friend