Vašington poziva Britaniju i EU da požure u pregovorima o Bregzitu

ee35eb96.640x360_rss-600x315.jpg


Američki državni sekretar Reks Tilerson pozvao je danas Evropsku uniju i Veliku Britaniju da „brzo“ pregovaraju o Bregzitu, „bez nepotrebne gorčine“.

„SAD će sačuvatu naš specijalni i dugogotrajni odnos sa Velikom Britanijom, ali istovremeno ćemo sačuvati čvrste veze s EU bez obzira na ishod Bregzita“, rekao je Tilerson u Vašingtonu govoreči o američko-evropskim odnosima, prenosi agencija Frans pres.

On je rekao da SAD neće pokušati da utiču na pregovore ali i da pozivaju EU i Veliku Britaniju da „brzo napreduju u tom procesu bez nepotrebne gorčine“.

Pregovori izmedju EU i Londona o Bregzitu već mesecima tapkaju u mestu. Evropska 27-orica smatra da će samo jasno izrečene britanske obaveze dozvoliti da se predje prva faza pregovora, koja je koncentrisana na uslove izlaska i računu koji Britanija treba da plati za izlazak iz Unije.

Britanija treba da izadje iz EU krajem marta 2019. godine.

U drugoj fazi treba da se pregovara o budućim komercijalnim vezama posle Bregzita.

Tilerson je u govoru u Vilson centru u Vašingtonu nastojao da pruži uveravanja Evropi da SAD ostaje potpuno posvećena evropskoj bezbednosti, posebno u borbi protiv pretnji od Rusije, prenosi AP.

On je u svom današnjem obraćanju rekao da će SAD biti prve da odgovore na bilo koji napad na nekog evropskog saveznika u skladu sa članom pet Povelje NATO o zajedničkoj odbrani.

Njegove izjave imale su nameru da smire strahovanja da se administracija predsednika Donalda Trampa povlači iz Alijanse tražeći da evropske članice troše više na sopstvenu odbranu.

Tilerson se posebno kritički osvrnuo na Rusiju i rekao da su njena vojna intervencija u Gruziji i Ukrajini i „mešanje u evropske izbore i politiku neprihvatljivi“, kao i da nisu dostojni jednog odgovornog člana medjunarodne zajednice.

Tilerson se sprema da obidje nekoliko glavnih gradova u Evropi.

(Beta)

Send this to friend