U sukobima policije i demonstranata u Keniji troje mrtvih

4d39f2b4.640x360_rss-600x315.jpg


Predsednik Kenije Uhurua Kenijata položio je danas zakletvu za drugi mandat pred desetinama hiljada ljudi koji su se okupili na najvećem stadionu u toj zemlji, dok je u sukobima policije i njegovih protivnika poginulo troje ljudi.

Ceremonija inauguracije Kenijate, koji je 26. oktobra osvojio drugi mandat,  održana je dok je policija istovremeno ispaljivala suzavac na više lokacija u Najrobiju pokušavajući da spreči njegove protivnike da održe mirne proteste u znak sećanja na desetine ubijenih tokom izbornog procesa.

Na snimcima agencije Asošiejted pres čuju se hici i vidi se kako masa beži, a potom i bezbednosne snage koje upadaju medju nenaoružane demonstrante.

Sedmogodišnji dečak je poginuo kada ga je pogodio zalutali metak dok se igrao u siromašnom delu Najrobija. Nije poznato da li je on medju troje poginulih na protestu opozicije.

Lider opozicije Raila Odinga govorio je ispred spomenika poginulima tokom izbornog procesa u avgustu. On je potom morao da se skloni u svoj auto nakon što je policija ispalila suzavac.

Kenijska policija se često nalazila na meti kritika zbog kršenja ljudskih prava i drugih zloupotreba.

Kako navodi agencija AP, „izborna drama“ u Keniji donela je mesece nesigurnosti.

Vrhovni sud je 1. septembra zbog neregularnosti u objavljivanju rezultata poništio predsedničke izbore od 8. avgusta na kojima je za šefa države bio ponovo izabran Uhuru Kenijata. Izbori su poništeni posle duge pravne borbe lidera opozicije Raila Odinge i raspisani su novi.

Odinga i njegove pristalice bojkotovali su nove izbore, navodeći da nisu sprovedene izbore reforme.

(Beta)

Send this to friend