TUŽAN KRAJ POROČNOG SRPSKOG VLADARA: Ovako je izgledalo TELO KRALJA MILANA nakon prerane smrti

14187-milan-obrenovic-800x600.jpg

Kralj Milan Obrenović ostaće upamćen kao prvi srpski kralj “posle Kosova”. Za vreme njegove vladavine Srbija je stekla međunarodno priznanje, a on se često navodi i kao vladar koji je “doveo Evropu u Srbiju”.

Ipak, svi ovi uspesi kralju Milanu nisu doneli sreću. Važio je za temperamentnog i stastvenog čoveka koji voli da uživa u svim čarima života. Pušio je, voleo da jede, još više pije, a ponajviše juri za ženama. Život je provodio prilično budno, u stalnom smenjivanju političkih događaja i ljubavnih avantura.

Milan Obrenović važio je za najlepšeg srpskog vladara. Bio je stasit, lepih i pravilnih crta lica, živih očiju, sa isturenom bradom i tankom gornjom usnom. Voleo je žene, a i one su volele njega. Brak sa kraljicom Natalijom zato je bio ispresecan mnogobrojnim ljubavnim avanturama, stalnim svađama i aferama koje su punile stupce tadašnjih novina. Kralj Milan bio je i prvi srpski vladar koji se zvanično razveo.

Sve ovo, mora da je ostavilo posledice na zdravlje. Na današnji dan 1901. umro je u Beču, od upale pluća. Bila mu je samo 47 godina.

 

Po njegovoj smrti, bečki doktor Paltauf, profesor univerziteta koji je balsamovao kraljevo telo zabeležio je i jednu opasku.

– Nikada nisam video plastičnijeg i pravilnijeg razvijenoga tela. Kralj Milan bio bi savršen model za najlepšu mermernu statuu – smatrao je doktor.

Po sopstvenoj želji kralj Milan je sahranjen, tada van Srbije, u manastiru Krušedol na Fruškoj Gori.

Foto: Wikipedia

Send this to friend