Tribunal: Tudjman akter zločinačkog poduhvata protiv Muslimana u BiH

11bc3176.640x360_rss-600x315.jpg


Haški tribunal danas je pravosnažno potvrdio višegodišnje zatvorske kazne zvaničninicima bosanskih Hrvata, predvodjenih Jadrankom Prlićem za ratne zločine nad Muslimanima u BiH, 1993-94.

Tribunal je potvrdio i nalaz iz prvostepene presude da je u udruženom zločinačkom poduhvatu progona bosanskih Musilmana, zajedno sa osudjenima, učestvovao i tadašnji predsednik Hrvatske Franjo Tudjman sa još nekim zvaničnicima Hrvatske.

Izricanje pravosnažne presude prekinuto je, medjutim, nakon što je apelaciono veće potvrdilo kaznu od 20 godina zatvora trećeoptuženom Slobodanu Praljku.

Praljak je, stojeći, uzviknuo da ne priznaje presudu i da nije ratni zločinac, a potom je nešto popio iz male čaše.

U zbrci koja je nastala čulo su se reči Praljkove zastupnice Nataše Favo (Faveau) Ivanović da Praljak „kaže da je popio otrov“.

Praljka su, zatim, pripadnici obezbedjenja izveli iz sudnice, izricanje presude je prekinuo, a predsedavajući sudija Karmel Adjijus naložio je da se „ne odnosi čaša iz koje je Praljak nešto popio“.

Do tog trenutka, Tribunal je Jadranku Prliću (58), ratnom premijeru samoproglašene Hrvatske Republike Herceg-Bosna, potvrdio zatvorsku kaznu od 25 godina.

Ministru odbrane HRHB Brunu Stojiću (62) i načelniku Glavnog štaba Hrvatskog veća odbrane (HVO) Slobodanu Praljku (72) izrečene su pravosnažne kazne od 20 godina zatvora.

Odbacujući žalbe osudjenih, apelaciono veće Tribunala potvrdilo je da da u oni bili protagonisti zločinačkog udruženja u cilju „ujedinjenja hrvatskog naroda“ u granicama Banovine Hrvatske iz 1939, što je bilo utvrdjeno prvostepenom presudom.

U tom poduhvatu učestvovali su i tadašnji predsednik Hrvatske Franjo Tudjman, ministar odbrane Gojko Šušak i načelnik Generalštaba Hrvatske Vojske Janko Bobetko, glasio je nalaz iz prvostepene presude, na koji je apelaciono veće Tribunala danas odbilo žalbu osudjenih.

Apelaciono veće Tribunala danas je potvrdilo i nalaz prvostepene presude da je Hrvatska, preko snaga bosanskih Hrvata, držala pod „okupacijom“ osam opština u BiH, odnosno na teritoriji samoproglašene Hrvatske Republike Herceg-Bosne (HRHB).

„Postoje brojne indicije da je Hrvatska, putem Hrvatskog veća odbrane (HVO), imala stvarnu vlast“ u osam opština u BiH obuhvaćenih optužnicom, rekao je predsedavajući sudija Karmel Adjijus, saopštavajući konačnu presudu.

Žalbeno veće oslobodilo je optužene krivice za rušenje Starog mosta u Mostaru, 8. novembra 1993, konstatujući da je most, koji je srušio HVO, bio vojni cilj, budući da su njegovim rušenjem prekinute linije snabdevanja Armije BiH.

Čitanje pravosnažne presude prekinuto je, zbog incidenta s Praljkom, pre nego što je apelaciono veće izreklo konačnu presudu zamenik komandanta HVO Milivoju Petkoviću (68), koji je prvostepeno bio osudjen na 20 godina zatvora.

Iz istog razloga, nisu javno saopštene ni pravosnažne presude komandantu Vojne policije HVO Valentinu Ćoriću (61), koji je prvostepeno osudjen na 16 godina zatvora, te predsedniku komisije HRHB za razmenu zarobljenika Berislavu Pušiću (65), kome je bila izrečena zatvorska kazna od 10 godina.

Izricanjem današnjih presuda, Haški tribunal završava svoj rad.

(Beta)

Send this to friend