Tilerson balkanskim zemljama: Odustanite od starih neprijateljstava

61135523.640x360_rss-600x315.jpg


Američki državni sekretar Reks Tilerson poručio je danas balkanskim zemljama da odustanu od starih neprijateljstava da bi mogao da se uspostavi trajan mir na njihovom prostoru.

„Narodu iz balkanskih zemalja kažemo odustanite od neprijateljstava da bi mir mogao da bude trajan. Imate šansu da upravljate novim tokom istorije. Krvne veze ne treba više da predstavljaju borbene linije“, rekao je Tilerson u govoru o američko-evropskim odnosima u Vilson centru u Vašingtonu.

„Sjedinjene Države i svet čeznu da vide novu generaciju Srba, Hrvata, Albanaca, Bosanaca, Kosovara i drugih koji će oprostiti prošlost iako je ne mogu zaboraviti“, rekao je Tilerson, prema govoru objavljenom na vebsajtu Vilson centra.

Američki državni sekretar je pozvao Evropsku uniju i Veliku Britaniju da „brzo“ pregovaraju o Bregzitu, „bez nepotrebne gorčine“ i da SAD neće pokušati da utiče na te pregovore.

On je dao uveravanja Evropi da SAD ostaju potpuno posvećeneevropskoj bezbednosti, posebno u borbi protiv pretnje od Rusije.

Tilerson je rekao da Rusija nastavlja svoje agresivno ponašanje prema susedima u regionu mešanjem u izborni proces i promovisanje nedemokratskih ideala.

„Mi, zajedno sa našim prijateljima u Evropi uvidjamo aktivnu pretnju od Rusije koja se od nedavno ponovo budi“, rekao je Tilerson.

On je rekao da je Rusija često koristila zlonamernu taktiku protiv SAD i Evrope da ih udaljila jedne od drugih, smanjila njihovo poverenje, potkopala političke i ekonomske uspehe koje su zajedno ostvarili od kraja Hladnog rata.

„Igranje politikom oko snabdevanja energije, lansiranjem sajber napada i kampanja dezinformacije da se podriju slobodni izbori i uznmemiravanje i zastrašivanje diplomata nije ponašanje jedne odgovorne nacije“, rekao je Tilerson.

Rusija može da nastavi da se izoluje i osiromašuje tako što će sejati nered u inostranstvu i sprečavati slobodu kod kuće ili može da postane sila koja će unaprediti slobodu Rusa i stabilnost Evroazije, porućio je on.

Tilerson je rekao da će evropske i američke sankcije prema Rusiji uvedene posle njenog pripajanja Krima ostati dok se ne reši pitanje sa Ukrajinom i stvari vrate na normalu.

„Naša transatlantsko jedinstvo treba da prenese ruskoj vladi da nećemo trpeti ovo flagrantno kršenje medjunarodnih normi“, rekao je Tilerson.

(Beta)

Send this to friend