Tači: SAD će se aktivnije uključiti u dijalog Prištine i Beograda

Beta-k253rtqaak.640x360_rss-600x315.jpg


Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da je od potpredsednika SAD Majkla Pensa dobio potvrdu da će se Amerika aktivnije uključiti u dijalog Beograda i Prištine.

„Dijalog sada ulazi u novu fazu i gospodji (Federika) Mogerini je potrebna sva podrška. Zato je neophodno da i Amerika ima svoju ulogu u procesu“, rekao je Tači u intervjuu za beogradski portal Remarker (remarker.media).

On je naveo da je nedavno bio u Vašingtonu gde se sastao sa potpredsednikom SAD Majklom Pensom, od koga je dobio potvrdu da će se Vašington aktivnije uključiti u dijalog.

„Njihova uloga je da u proces unesu veći kredibilitet, poverenje i održivost“, rekao je Tači.

Na pitanje kada će biti formirana Zajednica srpskih opština, Tači je odgovorio: „Što pre, to bolje. U skladu sa kosovskim zakonima, a to je i medjunarodna obaveza koju smo preuzeli na sebe u Briselu“.

On je pozvao sve Srbe koji su otišli, da se vrate na Kosovo.

„Uradićemo sve što je u našoj moći da ih smestimo i integrišemo u kosovsko društvo“, poručio je Tači.

Dodao je da je poziv predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da poseti Prištinu „uvek otvoren“.

„Ja nisam dobio poziv da posetim Beograd, ali sam spreman da dodjem kada taj poziv stigne. Ako se sastajemo po prestonicama u svetu, zašto se ne bismo sastali i u prestonicama naših dveju država, Prištini ili Beogradu“, kazao je Hašim Tači.

Govoreći o formiranju Specijalnog suda za zločine OVK, on je rekao da je formiranje tog suda „nepopularan potez na Kosovu“.

„Ali, da bismo očuvali svoja partnerstva sa NATO, EU i SAD, ja sam to pokrenuo i radio na tome da bude izglasano u Skupštini Kosova. Kosovo je svoje obaveze ispunilo i vreme je da se politika iz tog procesa skloni. Politički sam platio cenu takve odluke, ali mislim da je ona bila jedina pravedna“, ocenio je Tači.

On je optužbe za trgovinu ljudskim organima tokom rata na Kosovu nazvao „naučnom fantastikom“.

„Te optužbe su naučna fantastika, to se nikada nije dogodilo. To je bila jedna gnusna i užasna laž, fabrikovana vest koja je smišljena samo da bi se privukla pažnja“, kazao je Tači.

Na pitanje kako komentariše činjenicu da lideri Srbije sporazume potpisane tokom briselskih pregovora tumače kao pobedu, Tači je rekao da „nije neobično za srpske lidere da slave poraz“.

„Isto je radio i Milošević 1999. godine, kada su se srpske trupe povlačile s Kosova, on je to slavio kao pobedu. Ivica Dačić je na neki način iz iste te škole i naravno da sve predstavlja kao pobedu. A realnost je da je Kosovo nezavisno i suvereno, baš kao i Srbija, i sastajemo se i razgovaramo kao dve suverene i ravnopravne države“, naveo je Tači.

(Beta)

Send this to friend