Šta UEFA zamera Partizanu, hoće li Humska ponovo "pod ključ"?

beta-5tftue7kc5650529272020171128191018.jpg

Dan nakon velikog uspeha koji je fudbalski klub Partizan ostvario u Ligi Evrope u Humsku je stiglo obaveštenje da je protiv crno-belih pokrenut postupak od strane disciplinskih organa UEFA.

Protiv Partizana je pokrenut postupak zbog utrčavanja na teren, upotrebe pirotehnike i razglasa, rasističkih povika, blokiranih stepenica, kao i zbog toga što su neakreditovani mediji bili na terenu.

Tim povodom oglasio se potpredsednik FK Partizan Vladimir Vuletić koji je za “Partizanov Vesnik” objasnio šta čeka crno-bele i koji su dalji koraci šampiona Srbije.

Disciplinska komisija UEFA, odnosno Odbor za etičku i rasnu netrpeljivost je cenio izveštaj delegata i dao nam rok od šest dana da se izjasnimo o navodima delegata i predstavnika iz agencije FARE. To je ono što je Partizan imao priliku da iskusi“, rekao je Vladimir Vuletić.

Partizan će se ovim povodom izjasniti i izneti “odbranu” nakon čega sledi prvostepena odluka. Otežavajuću okolnost predstavlja to što se crno-beli nalaze pod uslovnom kaznom.

Mi ćemo se svakako izjasniti do petka, nakon toga sledi određena odluka. Nakon te odluke postoji drugostepeni postupak pred Žalbenim većem. Izvesnu otežavajuću okolnost u ovom slučaju čini uslovna kazna koja podrazumeva da Partizan igra bez prisustva publike ukoliko dođe do bilo kakvog rasnog ili drugog povika ili transparenta na utakmicama koje igra u evropskim takmičenjima“, dodao je Vuletić.

Foto: Epa/Andrej Čukić

Potpredsednik FK Partizan nije mogao da iznese stav o tome kakva kazna čeka crno-bele, ali je nagovestio da postoji mogućnost da šampion Srbije svoju utakmicu šesnaestine finala Lige Evrope u Humskoj igra pred praznim tribinama.

U ovom momentu neizvesno je prognozirati da li će FK Partizan biti u prilici da svoju prvu utakmicu u eliminacionom delu takmičenja dočeka pred svojim navijačima“, zaključio je Vuletić.

Češki delegat poslao je u Nion izveštaj sa utakmice Partizan – Jang Bojs u kojem se povici “Živela, živela, Kraljevina Srbija” tumače kao diskriminatorski, a transparent “Nek je tvojoj majci hvala” dovodi u vezu sa Ratkom Mladićem.

Osim toga, u prijavi stoji da su korišćena pirotehnička sredstva, a u pitanju su dve petarde. Na kraju je zamereno što su dečaci koji skupljaju lopte na kraju utakmice utrčali na teren, ali je zanimljivo da se to karakteriše kao ulazak publike u restriktivni prostor.

Podsećamo da je UEFA pokrenula postupak i protiv Crvene zvezde tako da nam ostaje da vidimo kako će disciplinski organi Evropske kuće fudbala kazniti “večite”.

Foto: Beta/Branislav Božić/Mo

Send this to friend