Skopski sud zatražio ukidanje imuniteta za šest poslanika u Sobranju Makedonije

d131d8ea.640x360_rss-600x315.jpg


Krivični sud u Skoplju zatražio je danas od Sobranja Makedonije da ukine imunitet šestoro poslanika VMRO DPMNE koje Tužilaštvo za organizovani kriminal sumnjiči za „terorističko ugrožavanje ustavnog poretka“.

Kako su preneli lokalni mediji, zahtev je podnet za poslanike najveće makedonske opozicione stranke Krstu Mukovskog, Sašu Vasilevskog, Ljupča Dimovskog, Žaklinu Peševsku, Johana Tarčulovskog i Ljubena Arnaudova.

Šest poslanika stranke Nikole Gruevskog su prema državnom tužilaštvu, pod istragom za nasilne dogadjaje u Sobranju Makedonije 27. aprila, kada su demonstranti „Za zajedničku Makedoniju“, pristalice VMRO DPMNE,  upali u parlament i fizički napadali poslanike parlamentarne većine koju su formirale suparničke stranke SDSM, DUI i Alijansa za Albance.

Prema kablovskoj Televiziji 24, Komisija Sobranja za mandatsko-imunitetska pitanja je „na gotovs“, odnosno ima obezbedjen kvorum i sutra će zasedati.

Komisija za imunitet većinom glasova donosi zaključak, ali konačna odluka se donosi na plenarnoj sednici Sobranja koje treba u roku od tri dana da usvoji ili odbije predlog, za šta je potrebna prosta većina – 61 glasa od 120 poslanika.

Zajedno sa šest poslanika VMRO DPMNE za „terorističko ugrožanje ustavnog poretka“ 27. aprila osumnjičeno je 30 osoba, medju kojima su vodje i učesnici protesta „Za zajedničku Makedoniju i bivši ministar policije i direktor BJB Mitko Čavkov.

Tužilaštvo je saopštilo da ih goni za za krivično delo „terorističko ugrožavanje ustavnog poretka i bezbednosti“, za koje je zaprećena kazna od najmanje 10 godina.

Najveći deo njih je tokom dana priveden u Krivični sud u Skoplju na sasliušanje, gde se i večeras nalaze. Posle podne VMRO DPMNE je održao proteste, na kojem je, prema procenama agencije Makfaks, stotinak pristalica i čalanova porodica pružilo podršku privedenima nazivajući ih herojima i borcima za Makedoniju.

Lider VMRO DPMNE Nikola Gruevski je prethodno optužio vladajuću SDSM Zoran Zaeva za politički progon i „brutalan obračun sa slobodomislećim“ Makedoncima, tražeči da odmah svi privedeni budu pušteni.

Povodom privodjenja osumnjučenih za nasilje u Sobranju, većeras je televizijsko obraćanje imao i predsednik Makedonije Djordje Ivanov, koji je rekao da je podržavao i da podržava „Za zajedničku Makedoniju“ i da oni ne mogu da budu tretirani kao teroristička organizacija.

Ivanov je rekao je i da svako mora da odgovara za stvorena dela, ali da je zabrinut za politički revanšizam u državi i pozvao institucije, kako je rekao, da se odgovorno odnose.

U nasilju kada su demonstranti, pristalice tada vladajuće VMRO DPMNE, krajem aprila upali u Sobranje pošto je parlamentarna većina posle višednevnog ometanja izabrala poslanika DUI Talata Džaferija za predsednika parlamenta, povredjeno je više od 100 osoba, medju kojima vodeći ljudi tadašnjih opozicionih stranaka SDSM, DUI i Alijansa za Albance.

(Beta)

Send this to friend