Rusija osudila novo severnokorejsko ispaljivanje rakete

s-koreja-raketa-nov_1511964016.640x360_rss-600x315.jpg


Rusija je osudila danas Severnu Koreju zbog novog ispaljivanja rakete, smatrajući da se radi o provokativnom potezu, i pozvala na mir da bi se izbegao najgori mogući scenario na Korejskom poluostrvu, rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Bez sumnje je još jedno lansiranje rakete provokativni korak koji podstiče novo podizanje tenzija i koji nas udaljava od početka rešavanja krize. Osudjujemo to lansiranje i nadamo se da će sve strane uspeti da održe mir koji je vrlo potreban da bi se sprečio najgori mogući scenario na Korejskom poluostrvu“, rekao je Peskov novinarima, prenosi ruska agencija TASS.

Na pitanje da li Pjongjang razmatra mapu puta koju su sastavili Moskva i Peking za rešenje severnokorejskog nuklearnog pitanja, Peskov je rekao da „sada nema razloga za bilo kakav veći optimizam“.

Severna Koreja izvela je novu raketnu probu rano jutros po lokalnom vremenu (sinoć po centralnoevropskom vremenu), 75 dana od njene poslednje probe.

Prema navodima japanskog ministarstva odbrane projektil je leteo oko 1.000 kilometara i pao u Japansko more 250 kilometara od severne Aomori prefekture u japanskoj ekskluzivnoj ekonomskoj zoni. Dostigao je visinu od 4.000 kilometara.

Japan i SAD smatraju da se radi o interkontinentalnoj balističkoj raketi.

(Beta)

Send this to friend