Rašković Ivić: Sa ponudom o novoj strategiji SAD prema Balkanu treba biti oprezan

Beta-rvbghy0ymx.640x360_rss-600x315.jpg


Potpredsednica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić izjavila je danas da se u predlogu Atlantskog saveta za novu američku strategiju za Balkan ne kaže jasno šta se od Srbije očekuje, ali i da se može pretpostaviti da je uslov za to priznavanje nezavisnosti Kosova i okretanje ledja Rusiji.

„Može se pretpostaviti da je uslov za to priznavanje Kosova i okretanje ledja Rusiji i biranja ili-ili, odnosno biranje isključivo američke strane“, rekla je Rašković-Ivić agenciji Beta povodom objave Atlanskog saveta na svom sajtu izveštaja o novoj američkoj strategiji za Balkan u kojem je predloženo stalno američko vojno prisustvo u jugoistočnoj Evropi, zalaganje za „istorijsko zbližavanje“ sa Srbijom i obnavljanje reputacije SAD kao istinskog posrednika.

Ona je navela da Srbija treba da zadrži neutralnost i da saradjuje sa svima onoliko i do onog nivoa koliko to Srbiji samoj ide u prilog.

Po njenim rečima, treba biti oprezan sa takvim ponudama „s obzirom na predistoriju koju je Srbija imala sa SAD od 1991. godine na ovamo“.

„To je jedan poziv ali koji ne kaže jasno šta se od nas očekuje. Američka politika je merkantilna i uvek kad nešto nude nešto i traže“, ocenila je Rašković-Ivić.

(Beta)

Send this to friend