Putin zabrinut zbog pogoršanja demografske situacije najavio nove mere

b2255e25.640x360_rss-600x315.jpg


Demografska situacija u Rusiji se ponovo pogoršava posle teške krize zbog raspada SSSR-a, upozorio je danas njen predsednik Vladimir Putin i četiri meseca pred predsedničke izbore najavio mere porodične politike.

„Danas se, uglavnom iz ekonomskih razloga, demografska situacija u Rusiji ponovo pogoršava“, rekao je predsednik na sastanku o tom problemu.

„Taj trend je bio predvidiv, povezan je s posledicama nedavne duboke demografske krize“, a pomenuo je „demografski slom iz doba Velikog domovinskog rata (1941-1945) i drugi, sredinom 1990-ih godina“.

Pošto se malo dece rodilo 1990-ih, sada je u uzrastu za rađanje manje žena čime se smanjuje natalitet, kažu demografi.

Ruski predsednik koji je rast stanovništva postavio kao jedan od prioriteta sva svoja tri mandata, uveo je poslednjih nekoliko godina program subvencionisanja porodica radi podsticanja Rusa da imaju više dece.

Postojeće subvencije će biti produžene. Među danas najavljenim merama je i najava da će 144,5 milijardi rubalja (dve milijarde evra) biti podeljeno ženama koje rode prvo dete, dok je novac do sada deljen samo za drugo, rekao je ruski predsednik.

One će u proseku dobijati po 10.500 rubalja (150 evra) mesečno tokom 18 meseci nakon rođenja deteta, rekao je on.

„Moramo efikasno i dosledno raditi u svim oblastima da bi se smanjila stopa mortaliteta, a povećala stopa nataliteta“, rekao je predsednik.

Rusija koja ima 146,9 miliona stanovnika, izgubila je od raspada Sovjetskog Saveza 1991. više od pet miliona ljudi jer je pogoršanje uslova života dovelo do povećanja smrtnosti i smanjenja rađanja.

Posle oporavka poslednjih nekoliko godina, pad brojnosti stanovništva je izgleda ponovo počeo: po podacima Agencije za statistiku, Rusija je izgubila 106.200 stanovnika od januara do oktobra 2017. godine. Suprotno tome, u istom periodu 2016. broj stanovnika Rusija je bio porastao za 18.200.

(Beta)

Send this to friend