Prošlo je sedam decenija – Dan kada je Partizan osvojio prvu "duplu krunu"

partizan650529374020171130174504.jpg

Tačno sedam decenija prošlo je od dana kada je fudbalski klub Partizan prvi put u svojoj istoriji stigao do trofeja u kupu tadašnje Federativne Narodne Republike Jugoslavije.

Daleke 1947. godine održano je prvo izdanje najmasovnijeg fudbalskog takmičenja u bivšoj Jugoslaviji, a njegov pokrovitelj bio je maršal Josip Broz Tito.

Sve do 1991. godine osvajačima Kupa maršala Tita uručivan je veliki srebrni pehar koji je težio 16,8 kilograma i bio visok 47 centimetara.

Propozicije takmičenja u mnogome su se razlikovale u odnosu na današnje, pa su tako favorizovani klubovi mogli da se sastanu na samom startu što su autsajderi koristili da doguraju do samog finala ili da osvoje trofej.

Partizan je u tom prvom izdanju Kupa maršala Tita na putu ka finalu i prvom trofeju eliminisao Crvenu zvezdu u četvrtfinalu, a zatim je u polufinalu savladao Slogu (Vojvodina) sa 4:0.

Samo dan nakon što su odigrane polufinalne utakmice za trofej su se borili Partizan i ekipa Naša Krila, tim vazduhoplovstva iz Zemuna.

Pred oko 10.000 gledalaca na sadašnjem stadionu Partizana crno-beli su savladali Naša Krila rezultatom 2:0 (2:0) golovima Jovana Jezerkića i Kirila Simonovskog.

Valja istaći da je Partizan tog 30. novembra osvajanjem Kupa maršala Tita stigao do prve “duple krune” u svojoj istoriji i tako postao prvi klub kojem je to pošlo za rukom.

Poslednju “duplu krunu” u svojoj istoriji Partizan je osvojio prošle sezone. Bila je to šesta “dupla kruna” crno-belih zbog čega je uspeh ekipe Marka Nikolića dobio dodatnu težinu.

Foto: partizan.rs

Send this to friend