Pronađena vanzemaljska bakterija na svemirskoj stanici?

1511936610_svemir-600x315.jpg


Na spoljnim površinama Međunarodne svemirske stanice pronađena je živa bakterija vanzemaljskog porekla, za koju je ruski kosmonaut Anton Škaplerov izjavio da nije bila tamo kada je stanica lansirana 1998. godine, već da je verovatno „doletela odnekud iz svemira“.

Prema njegovim rečima, astronauti su tu bakteriju pronašli dok su uzimali uzorke sa trupa stanice, prenosi Sputnjik.

„Pokazalo se da ti brisevi sadrže bakteriju, koja nije tu bila tokom lansiranja stanice“, rekao je on, navideći da se, za sada, čini da ona ne predstavlja opasnost.

Bakterija je testirana na samoj stanici, koja se nalazi u Zemljinoj orbiti, i nakon što je utvrđeno da nije štetna za ljude, dalja detaljnija proučavanja će biti nastavljena na Zemlji.

„Ranije se događalo da se bakterije sa Zemlje prenesu na Svemirsku stanicu. Slučajno bismo je uneli na tablet računaru zajedno sa različitim materijalima koje su smestili u stanicu kako bismo proučavali ponašanje materijala u svemiru“, rekao je Škaplerov.

Astronauti su otkrili da bakterije preživljavaju i vakuum, nakon što su poslate sa Zemlje, dok su naučnici sa Univerziteta Kolorado otkrili da neke bakterijske ćelije menjaju oblik u svemiru kako bi preživele napade uobičajenih lekova koji ih uspešno uništavaju na Zemlji.

„Znamo da se bakterije drugačije ponašaju u svemiru. Potrebne su veće koncentracije antibiotika da bi bile ubijene“, rekao je glavni autor tog istraživanja Luis Zea.

(Tanjug)

Send this to friend