Pretnje smrću hrvatskim političarima koji su se saglasili s presudom Haškog suda

Beta-pfxsi15jzj.640x360_rss-600x315.jpg


Hrvatski političari koji su podržali presudu Haškog tribunala ratnim liderima bosanskih Hrvata koja potvrdjuje da je u udruženom zločinačkom poduhvatu progona bosanskih Muslimana, zajedno sa osudjenima, učestvovao i tadašnji državni vrh, dobili su pretnje smrću.

Pretnje smrće su dobili poslanici opozicionog Glasa, bivša ministarska spoljnih poslova Vesna Pusić i Goran Beus Rihemberg.

Vesni Pusić, koja je ocenila da je presuda ratnim vodjama bosanskih Hrvata epilog loše i pogrešne politike iz 1990-tih godina, neko je na Fejsbuku zapretio „zaklaću te ko prase“, preneo je Index.hr.

Beus Rihemberg rekao je danasda je primio stotine uvreda i pretnje smrću pošto je na Fejsbuku povodom slučaja Slobodana Praljka napisao da je samoubistvo izvršio pravosnažno osudjeni ratni zločinac i da vrh vladajuće HDZ-a minutom ćutanja za Praljka u parlamentu pokušava da instrumentalizuje Hrvatski sabor.

„Primio sam stotine ogavnih i primitivnih uvreda. One idu s rizicima obavljanja javne dužnosti i koliko god to bilo teško prihvatiti jer su odraz loše političke kulture spadaju u slobodu izražavanja, slobodu govora. Medjutim, otvorene pretnje smrću prosledio sam policiji na dalje postupanje. Oni će valjda utvrditi jesu li ozbiljne ili ne“, napisao je Beus na Fejsbuku.

On je novinarima u Saboru kazao da je dobio konkretne pretnje koje su usmerene na njega i članove njegove porodice, kao što su fotografije revolvera, te poruke u kojima stoji kojim kalibrom metka će mu presuditi, prenela je Hina.

Na pitanje hoće li zbog pretnji tražiti policijsku zaštitu, uzvratio je da nema potrebe. „Mene štiti zdravi razum“, rekao je.

Beus Rihemberg kao ni članovi njegove stranke nisu jutros bili u sali dok je predsednik Sabora Gordan Jandroković čitao izjavu klubova poslanika o presudi Haškog suda šestorici čelnika bosansko-hercegovačkih Hrvata, jer su, kako je objasnio, dolazile kontroverzne najave šta će izjava sadržavati i kako će biti odata počast generalu Praljku.

(Beta)

Send this to friend