Premijer Libana osudio ulogu Hezbolaha u regionalnim ratovima

e061271e.640x360_rss-600x315.jpg


Premijer Libana Saad Hariri izjavio je da strahuje da će vojna uloga libanskog Hezbolaha u regionalnim sukobima skupo stajati njegovu zemlju.

On je medjutim izrazio optimizam da se završava kriza zbog njegove ostavke koja je kasnije suspendovana. Hariri je to rekao za magazin „Pari mač“ (Paris Match) u intervjuu koji je danas objavljen.

Takodje je objasnio da je njegova ostavka imala za cilj da svet sazna da Liban ne može da toleriše da se ekstremistički Hezbolah meša u poslove zemalja Zaliva, što je aluzija na Jemen u kome se Saudijska Arabija bori protiv šiitskih pobunjenika. Hezbolah poriče da ima vojnu ulogu u toj zemlji.

Hariri je na svom Tviter nalogu objavio kasno sinoć da je njegova ostavka bila pozitivna. Ostalo je nejasno kakve ustupke nudi Hezbolah da bi Hariri ostao premijer, ako ih uopšte nudi.

Hariri je od kraja prošle godine na čelu koalicione vlade u kojoj je i proiranski Hezbolah.

Iznenadna Haririjeva ostavka objavljena 4. novembra u Saudijskoj Arabiji izazvala je krizu u Libanu i spekulacije da je na taj otez bio primoran, kao i da je zatočen u toj zemlji.

On je to porekao i vratio u Bejrut posle skoro tri nedelje preko Francuske, Egipta i Kipra. Objavljujući ostavku u obraćanju objavljenom preko saudijske televizije Hariri je rekao da brine za svoju bezbednost.

(Beta)

Send this to friend