Prelević i Ivošević: Neuobičajeno saslušavanje van policijske stanice

Beta-oh89q4no9m.640x360_rss-600x315.jpg


Saslušavanje poslanika u Skupštini Srbije i pravljenje istražnog odeljenja u tom zdanju je krajnje neubičajen i nesvakidašnji postupak, ocenili su danas advokat i bivši koministar policije Boža Prelević i bivši sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević.

Prelević je agenciji Beta rekao da policija ima pravo da saslušanje obavi van policijske stanice kada za to postoje posebno opravdane okolnosti, kojih u ovom slučaju nema.

„U ovom slučaju ne postoje nikave okolnosti zašto ti ljudi (poslanici) ne bi mogli da odu u policiju sem njihovog deranžiranja. Oni ne žele da naruše komoditet poslanika“, rekao je Prelević koji je poverenik za Beograd Pokreta slobodnih gradjana.

On je kazao da se na taj način od dela Narodne skupštine faktički pravi istražno odeljenje istražne policije i to sve za delo koje će, po svoj prilici, biti gonjeno po privatnoj tužbi.

„Ja osnovano sumnjam da je njihov glavni razlog zašto to rade – to što je u Skupštini prebivalište elektronskog miša“, rekao je cinično Prelević.

On je napomenuo i da ne misli da je na mestu to što je šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović kompjuterskim mišem gadjao predsednika Administrativnog odbora Aleksandra Martinovićana, zbog čega se poslanici i saslušavaju, ali smatra da istraga ne bi trebalo da se vodi u parlamentu.

„Verujem da će oni pokušati da od toga naprave ugrožavanje rada parlamenta, da će sada to da dignu na nekakav nevidjeni nivo, a suštinski problem je da je SNS dok su nosili druge dresove oni radili neuporedivo gore stvari“, kazao je Prelević.

Postupak saslušavanja u parlamentu kao nesvakidašnji i neuobičajen ocenio je i bivši sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević.

On je agenciji Beta rekao da je to atipično i da svi gradjani idu u policijsku stanicu da daju izjave, pa su tako mogli to učiniti i poslanici.

„Ako poslanici nisu tražili da ih policija saluša u parlamentu onda se policija na taj način udvara tim ljudima čim hoće da dodju na noge da ih tamo salušaju“, rekao je Ivošević i dodao da ne vidi nijedan razlog zbog kojeg bi poslanici trebali biti privilegovaniji od drugih i na osnovu čega je procenjeno da oni imaju više obaveza od ostalih gradjana Srbije.

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović je 21. novembra na sednici Administrativnog odbora mišem gadjao predsednika odbora Aleksandra Martinovića pošto mu je isključio mikrofon, a potom reč nije dao ni njegovim stranačkim kolegama.

Zbog tog incidenta Martinović je podneo prijavu protiv Obradovića, a krivične prijave podneli su i poslanik Narodne seljačke stranke Marjan Rističević i poslanik Srpske napredne stranke Marko Atlagić.

Policija je juče zbog tog slučaja počela da saslušava u parlamentu poslanike koji su prisustvovali sednici odbora kada se desio incident. Saslušano je po navodima MUP-a šest poslanika SNS, a za sutra je zakazano saslušavanje poslanika Dveri.

Dveri su najavile da će doći na informativni razgovor, a Boško Obradović je saopštio da se neće pozivati na poslanički imunitet.

MUP je saopštio i da su na informativni razgovor pozvani poslanici svih političkih stranaka koje su bile na sednici tog odbora, kao i da je sa tužiocem dogovoreno da se svi razgovori obave u Domu Narodne skupštine zbog obaveza poslanika.

(Beta)

Send this to friend