Plenković kaže da će Hrvatska pokušati da ospori presudu ratnim vodjama bosanskih Hrvata

Beta-mmzcvkupw6.640x360_rss-600x315.jpg


Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je jutros u Zagrebu da će Hrvatska pokušati pravnim i političkim mehanizmima da ospori delove haške presude ratnim čelnicima bosanskih Hrvata, koji se odnose na odgovornost hrvatskog državnog vrha iz ’90-tih za ratna zbivanja u BiH.

„Hrvatska će davati snažnu podršku BiH, Hrvatima u BiH i nastojati pravnim i političkim mehanizmama da vidi šta može učiniti u osporavanju delova presude“, rekao je Plenković na početku sednice Vlade.

On je naglasio da Haški tribunal sudi pojedinicima, a ne državama i da „s te strane za Hrvatsku nema nikakvih elemenata koji bi uticali na njenu odgovornost“. Plenković je dodao da presude suda moraju doprineti i procesu utvrdjivanja istine i pomirenja.

Hrvatski premijer na početku svog obraćanja ponovo je izrazio saučešće porodici jednog od osudjenih iz šestorke, Slobodana Praljka, koji se juče po izricanju presude ubio popivši otrov u sudnici Haškog tribunala.

„To je dogadjaj bez presedana za sud. On je na neki način uputio poruku šta misli i kako doživljava presudu koja je i po nama nepravedna“, dodao je hrvatski premijer.

Premijer je takodje izrazio saučešće porodicama svih žrtava u BiH, bez obzira na to ko su počinioci zločina.

On je nekoliko puta istakao da je Hrvatska pomagala BiH u vreme rata ’90-tih i u vreme „agresije“ na tu zemlju. Naglasio je i da je za Hrvatsku BiH prijateljska susedna zemlja, kao i da uloga Hrvata u BiH ostaje ključna za funkcionalnost i budućnost te države.

Povodom jučerašnje konačne presude bivšim političkim i vojnim zvaničnicima bosanskih Hrvata i samoubistva Slobodana Praljka u sudnici Haškog tribunala, javnosti će se u 11 časova obratiti i predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

I Sabor Hrvatske danas će, kako je najavljeno, sednicu početi minutom ćutanja za Praljka, a u Saboru bi trebalo da bude pročitana i zajednička izjava parlamentarnih stranaka u vezi s haškom presudom. Protiv te izjave izjasnili su se poslanici opozicione stranke Glas. Poslanik te stranke Goran Beus Rihemberg napisao je na Fejsbuku da se ta stranka protivi instrumentalizaciji Sabora.

„Samoubistvo je izvršio pravosnažno osudjeni ratni zločinac. Pokušaji koji dolaze iz vrha Hrvatske demokratske zajednice da se Hrvatski sabor instrumentalizuje tako da u nastavku sednice nekom posebnom izjavom odbaci pravosnažnu presudu Haškog tribunala i da se za osudjenog ratnog zločinca održi minuta ćutanja potpuno su neprihvatljivi i skandalozni“, naveo je Beus Rihemberg.

Šestorici čelnika tzv. Herceg-Bosne Haški tribunal je u sredu izrekao konačnu presudu kojom su osudjeni na ukupno 111 godina zatvora za zločine nad muslimanima tokom rata u BiH. Izricanje presude obeležio je incident posle izricanja presude trećeoptuženom Slobodanu Praljku. Pošto mu je pročitana presuda Praljak je u sudnici popio otrov, a nekoliko sati kasnije je umro u bolnici.

(Beta)

Send this to friend