Papa u Mjanmaru nije izgovorio reč Rohindže

399e9582.640x360_rss-600x315.jpg


 Papa Franja je danas u Mjanmaru pozvao na „poštovanje svih etničkih grupa“ ali je izbegao da upotrebi reč „Rohindža“ i nijednom nije direktno govorio o egzodusu te muslimanske manjine i nasilju koje potresa zapad Mjanmara.

U govoru pred civilnim vlastima Mjanmara u Najpjidavu drugog dana posete, prve nekog pape u toj azijskoj zemlji, Franja je pozvao na „posvećenost pravdi“ i „poštovanje ljudskih prava“.

Papa je govorio posle sastanka sa Aung San Su Ći, šeficom civilne vlade Mjanmara, što je vrhunac posete zemlji pod medjunarodnim pritiskom, optuženoj za „etničko čišćenje“ Rohindža.

„Naša vlada za cilj ima prikazivanje lepote naše raznolikosti, poboljšanje i zaštitu prava, ohrabriovanje tolerancije i garantovanje bezbednosti za sve“, rekla je Su Ći.

Crkva u Mjanmaru brani Su Ći, dobitnicu Nobelove nagrade za mir“, koja se suočava sa brojnim kritikama zbog nedostatka empatije prema Rohindžama. S druge strane, engleski grad Oksford, gde je Su Ći živela, oduzeo joj je ranije dodeljenu nagradu slobode zbog „neaktivnosti“ u slučaju progonjene manjine.

Papin govor je bio iščekivan jer je on u više navrata izražavao simpatije prema Rohindžama, „mučenim i ubijanim zbog njihovih tradicija i njihove vere“.

Medjutim, lokalna katolička crkva ga je savetovala da ne koristi reč „Rohindže“ da ne bi naljutio budističku većinu u Mjanmaru.

I jangonski nadbiskup Čarls Bo je, plašeći se reakcije budističkih ekstremista, preporučio papi da umesto toga govori o „muslimanima iz države Rakin“.

Takva neutralna terminologija je želja i Su Ći, da bi se izbegla verbalna bitka izmedju reči „Bangladešani“, koju za Rohindže koriste majnmarski budisti, i „Rohindže“, kako pripadnici manjine sebe nazivaju.

Komandant moćne mjanmarske vojske Min Aung Hlaing je tokom jučerašnjeg susreta sa papom izneo uveravanja da njegova zemlja ne sprovodi „nikakvu versku diskriminaciju“ i da vojska dela u cilju „mira i stabilnosti u zemlji“.

Franja se jutros sreo i sa verskim vodjama budista, hinduista, hrišćana, muslimana i jevreja.

Asošiejted pres piše da su predstavnici organizacija za ljudska prava izrazili razočarenje jer poglavar katoličke crkve pred državnim vrhom Mjanmara nije upotrebio reč „Rohindže“.

Zamenik direktora azijskog ogranka organizacije Hjuman rajts voč (Human Rights Watch) Fil Robertson rekao je da je papa danas propustio priliku budući da je ranije koristio reč koja potvrdjuje pravo Rohindža na sopstveni identitet.

„Rohindžama je oduzeto mnogo toga ali ime ne bi smelo da bude medju tim stvarima i nadamo se da će papa upotrebiti reč ‘Rohindža’ tokom mise u sredu“, rekao je Robertson.

Pap će u četvrtak otputovati u Bangladeš, gde u improvizovanim prihvatnim centrima boravi više od 900.000 Rohindža.

Od kraja avgusta, više od 620.000 Rohindža je izbeglo u Bangladeš, bežeći od, kako tvrde, silovanja, ubistava i mučenja koje sprovode pripadnici mjanmarske vojske i budističkih milicija.

Ujedinjene nacije procenjuju da se radi o „klasičnom slučaju etničkog čišćenja“.

Prema zakonu iz 1982. godine Rohindžama je oduzeto državljanstvo u tadašnjoj Burmi i oni su tako postali najbrojniji apatridi u svetu.

Taj narod je žrtva brojnih diskriminacija, uključujući prinudni rad, iznude, ograničavanje slobode kretanja, nepravedne propise o braku i konfiskaciju zemlje, piše Frans pres.

(Beta)

Send this to friend