Nova rudarska mašina u rudarskom basenu Kolubara

Beta-ieix7ug4cg.640x360_rss-600x315.jpg


Transport rudarske mašine, novog odlagača za medjuslojnu jalovinu koji će raditi u Rudarskom basenu „Kolubara“ u Lazarevcu, započet je danas od mesta montaže do kopa „Tamnava-zapadno polje“.

Vršilac dužnosti direktora javnog preduzeća Elektroprivreda Srbije (EPS) Milorad Grčić rekao je da je nabavka i montaža tog odlagača koštala oko 18,8 miliona evra, a tokom transporta kretaće se brzinom od šest metara u minutu, kako bi za tri ili četiri dana stigao do kopa „Tamnava“.

„Ovo je najveći jalovinski odlagač na svim površinskim kopovima EPS-a, ima kapacitet 1.200 kubnih metara jalovine a težak je 2.000 tona“, kazao je Grčić.

Kako je rekao, ta mašina projektovana je da prihvati jalovinu i odloži je za sva tri jalovinska bagera (glodara) koji rade u „Tamnavi“, što će značajno unaprediti proizvodnju jalovine.

„U rudarskom basenu ‘Kolubara’ danas imamo otkriveno 10,5 miliona tona uglja. Čestitam i zahvaljujem svim rudarima koji su tome doprineli“, kazao je Grčić.

Nabavka i montaža odlagača za medjuslojnu jalovinu deo je paketa „B“ u okviru projekta „Energetska efikasnost primenom ekološkog sistema za upravljanje kvalitetom uglja u Rudarskom basenu Kolubara.

Projekat je u vredan 74 miliona evra i finansira se iz zajma Nemačke razvojne banke (KFW).

(Beta)

Send this to friend