NASA odustaje od Međunarodne svemirske stanice – predaju je privatnicima

1518470084_svemirska-stanica-600x315.jpg

Nezvanična informacija da Bela Kuća planira da, u nekoliko faza, napusti finansiranje Međunarodne svemirske stanice (MSS), uzburkala je proteklih dana sve one koji se bave svemirom ili prate svemirska istraživanja, prenose mediji u svetu.

Dnevnik Vašington Post imao je uvid u dokument koji nudi više detalja o tome. Naime, vlasti Sjedinjenih Država planiraju da finansiraju MSS do kraja 2024. godine. To, međutim, ne znači da će stanica prestati sa radom.

Američke vlasti nameravaju da prepuste MSS privatnom sektoru. Iako dokument ne nudi mnogo detalja, vašingtonski dnevnik piše da bi time stanica postala neka vrsta “vredne orbitalne nekretnine”.

– Odluka da okončamo direktnu finansijsku podršku MSS u 2025. godini ne znači da će ona tada biti stavljana van funkcije. Moguće je da će svemirska industrija nastaviti da upravlja nekim njenim elementima i operacijama kao deo budućeg komercijalnog aranžmana – navodi se u dokumentu, prenosi CdM.

– NASA će proširiti međunarodna i komercijalna partnerstva u narednih sedam godina kako bi obezbedila nesmetan pristup i prisustvo ljudi u Niskoj Zemljinoj orbiti – ističe se u dokumetnu američke svemirske agencije.

Send this to friend