Moskva neće prekinuti veze sa Pjongjangom

lavrov-veliki-sto_1512037246.640x360_rss-600x315.jpg


Rusija je danas odbila poziv SAD da prekine sve ekonomske i diplomatske veze sa Severnom Korejom posle najnovije raketne probe, pozvala na pregovore i optužila Vašington da želi da „provocira“ Pjongjang.

„Ne slažemo se. Više puta smo ponavljali da je pritisak sankcijama istrošen i da sve rezolucije o sankcijama govore o neophodnosti pokretanja političkog procesa i pregovora“, rekao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

On je naveo da Amerikanci to ignorišu što je „velika greška“.

„Nedavni koraci SAD deluju kao da im je cilj da izazovu Pjongjang na oštre akcije. Izgleda kao da se sve radi da bi Kim Džong Un pobesneo“, izjavio je šef ruske diplomatije.

Pošto je Severna Koreja u sredu lansirala novu raketu, SAD su pozvale sve zemlje, a posebno Kinu, da prekinu diplomatske i ekonomske veze sa Pjongjangom.

Takodje, ponovo je zaprećeno „potpunim uništenjem“ severnokorejskog režima „u slučaju rata“, ovaj put preko ambasadorke SAD u UN Niki Hejli. Ona je to izjavila na hitnom sastanku Saveta bezbednosti o Severnoj Koreji.

„Amerikanci treba svima da objasne šta žele da postignu. Ako žele da pronadju povod za uništenje Severne Koreje, neka tako otvoreno kažu i neka to potvrdi njihova vrhovna komanda“, rekao je Lavrov.

Nedugo po lansiranju projektila Vašington je objavio da želi uvodjenje novih medjunarodnih sankcija Pjongjangu. UN su već uvele osam paketa sankcija Severnoj Koreji da bi naterale tu zemlju da obustavi svoj nuklearni i raketni program koji se smatra pretnjom svetu.

Rusija i Kina zagovaraju dijalog sa Severnom Korejom na osnovu mape puta definisane u Moskvi i Pekingu.

(Beta)

Send this to friend