Ministar energetike Srbije: Do marta odluka Gasproma o proširenju skladišta gasa Banatski dvor

Beta-zwwtjt20kc.640x360_rss-600x315.jpg


Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić izjavio je večeras da je Srbija od predsednika Upravnog odbora Gasproma Alekseja Milera dobila „čvrsto uveravanje“ da će Gasprom do kraja marta 2018. godine doneti investicionu odluku „da se krene“ u odavno najavljeno proširenje podzemnog skladišta gasa Banatski dvor.

Antić je za Radio-Televiziju Srbije kazao da će u prvoj fazi kapacitet skladišta biti povećan sa 450 na 750 miliona kubnih metara, uz mogućnost proširenja do jedne milijarde.

Početkom juna ove godine direktori Gasprom izvoza i Srbijagasa, Elena Burmistrova i Dušan Bajatović su o tome potpisali memorandum o razumevanju. Gasprom je vlasnik 51 odsto podzemnog skladišta gasa Banatski dvor, a Srbijagas 49 odsto.

Antić je večeras rekao da je „jedan od prioriteta proširenje gasnog skladišta Banatski dvor… uzimajući u obzir potrebu da nam je zbog nove ekonomske politike potrebna nova količina gasa“, a da će ove godine potrošnja gasa u Srbiji premašiti dve milijarde kubnih metara.

Antić je kazao i da je današnji razgovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića s predsednikom Upravnog odbora Gasproma Aleksejem Milerom o realizaciji projekta za snabdevanje Srbije gasom i razvoju srpskog gasnog tržišta, priprema za Vučićevu sastanak s predsednikom Rsije Vladimirom Putinom u Moskvi 19. decembra.

„Ako se bude razvijao krak koji je nastavak ‘Turskog toka’ kroz Bugarsku, prema Centralnoj Evropi, Srbija je bez ikakve dileme spremna da bude deo tog projekta“, kazao je Antić.

(Beta)

Send this to friend