Ljajić: Formiranje koordinacionog tela za olakšavanje trgovine važno za uklanjanje barijera

Beta-hgip5ohy0y.640x360_rss-600x315.jpg


Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić izjavio je danas da je formiranjem Nacionalnog koordinacionog tela za olakšavanje trgovine, vlada  ispunila još jednu medjunarodnu obavezu u procesu pristupanja Svetskoj trgovinskoj organizaciji.

„Do sada je 60 zemalja u svetu formiralo ovo telo. Osnovni cilj je da na jednom mestu bude adresa za rešavanje svih problema vezanih za uvoz, izvoz i transport robe kroz Srbiju“, rekao je Ljajić novinarima na skupu Javno-privatni dijalog za olakšanje sporne trgovine, koji su organizovali Američka privredna komora i USAID REG projekat u Srbiji.

On je dodao da to koordinaciono telo čine predstavnici 12 različitih institucija – ministarstava, inspekcijskih službi, graničnih, policijskih i carinskih službi, odnosno svih onih koji imaju odlučujuću ulogu u otklanjanju barijera za slobodan protok roba.

„Mi verujemo da će ovo telo u velikoj meri smanjiti logističke troškove kada govorimo o uvozu i izvozu roba i spoljnotrgovinskom prometu“, istakao je Ljajić.

On je rekao da u Srbiji i regionu ti logistički troškovi iznose 16 odsto BDP-a, dok je u EU to duplo manje i dodao da će formiranje ovog tela doprineti onom čemu Srbija teži, a to je stvaranje zajedničkog ekonomskog prostora u zemljama Zapadnog Balkana.

Ljajić je izneo podatak da jedan dan zastoja na graničnim prelazima smanjuje izvoznu vrednost robe za jedan odsto, dok se kod hrane i poljoprivrednih proizvoda smanjuje za sedam odsto.

„Mi imamo interes da naše izvoznike učinimo konkurentnim, a to možemo jedino ako omogućimo potpuni slobodni protok roba bez bilo kakvih prepreka na graničnim prelazima“, rekao je ministar.

(Beta)

Send this to friend