Konačno počinju pregovori o Siriji

9351ac59.640x360_rss-600x315.jpg


Teški pregovori u Ženevi o Siriji konačno počinju pošto je danas stigla i delegacija Vlade u Damasku, koja je otezanjem dolaska pokazala svoje nezadovoljstvo što je pozvana za sto s protivnicima.

Režim u Damasku, ojačan pobedama protiv pobunjenika i džihadista, odbacuje zahtev opozicije koja ponovo javno poziva na odlazak predsednika Bašara al Asada.

Posle dva dana natezanja, Rusija, vojna i politička saveznica Damaska, ubedila je ubedi tamošnju vladu da učestvuje na osmoj sednici Ženevskog procesa.

Specijalni izaslanik UN za Siriju, Stafan de Mistura, koji je od 2016. godine priredio sedam neuspešnih rundi pregovora, danas se kasno popodne u Palati Nacija, u sedištu UN, prvi put zvanično sastao sa šefom delegacije Vlade, sirijskim ambasadorom u UN Bašarom al-Džafarijem.

Za večeras je pozvao na sastanak opozicionu delegaciju koju predvodi Nasr Hariri, s kojim je već razgovarao dan ranije.

De Mistura je već najavio da bi se pregovori mogli produžiti na sledeću nedelju, „možda s odmorom tokom vikenda“.

On se nada da će pregovore sa režimom i opozicijom moći da usmeri na izradu novog ustava i organizovanje izbora pod okriljem Ujedinjenih nacija, što su dve prihvatljive za Damask.

Posrednik računa da će to postići zahvaljujući prisustvu, po prvi put, jedne delegacije koja predstavlja sve komponente opozicije, čiji su najekstremniji elementi uklonjeni.

Sirijska vlada je jasno upozorila da nema ni govora o tome da se raspravlja o budućnosti predsednika Asada, što je ultra-osetljiva teme koja je omela sve prethodne sastanke u Ženevi.

U završnom saopštenju sa sastanka prošle sedmice u Rijadu, gde je dogovoreno da delegacija oopozicije bude jedna, opozicija je suptilno promenila svoj govor u vezi s tim pitanjem, te više ne zahteva da predsednik Asada ode smesta, već naglašava da je to „cilj“ koji treba postići.

Ali čim je stigao u Ženevu, lider opozicije, Nasr Hariri, u ponedeljak uveče je dolio ulje na vatru i potvrdio da je to preduslov za bilo kakav napredak ka izborima.

De Mistura ne ceni takve provokacije ispred kamera koje samo iritiraju režim. U septembru je suvo pozvao opoziciju da bude „dovoljno realna da shvati da nije dobila rat“.

Ta poruka je možda preneta Haririju na sastanku u utorak u UN. Po jednom evropskom diplomati koji prati pregovore, zemlje koalicije koje podržavaju opoziciju takođe je podstiču da bude „fleksibilnija“.

„Naši razgovori s de Misturom posebno se odnose na proces izrade novog Ustava i održavanja izbora“, izjavio je u sredu AFP-u jedan član opozicije.

Rusija koja je pritekla u pomoć sirijskom režimu, vojno se ukljuila u tomošnji rat krajem 2015. godine, a sada želi političko rešenje.

Predsednik Rusije Vladimir Putin uspešno je umnožio diplomatske inicijative uz pomoć Irana, takodje pristalice Damaska, ali i Turske koja podržava pobunjenike. Putin zna da su mu potrebne UN da bi zaštitio svoje interese u Siriji.

„Mislim da kriju neke veoma jake karte, ali ih nemaju sve. (…) Samo Ženeva ima legitimitet (…), a samo Ženeva će otključati masivnu međunarodnu pomoć potrebnu da Sirija stane na noge „, rekao je jedan diplomata.

Posle više od šest godina ratovanja koje je odnelo više od 340.000 života i milione poslalo u izbeglištvo, UN procenjuju da će za obnovu Sirije biti potrebno najmanje 250 milijardi dolara.

(Beta)

Send this to friend