Komemorativna svečanost u čast doktorke Elsi Inglis

elsi-inglis-wiki_1511954942.640x360_rss-600x315.jpg


Velika komemorativna svečanost u čast dr Elsi Inglis i Bolnice škotskih žena koje su bile angažovane u Srbiji tokom Prvog svetskog rata biće održana danas u edinburškoj katedrali Svetog Egidija, matičnoj katedrali Škotske prezbiterijanske crkve.

Svečanosti koja će biti organizovana povodom 100. godišnjice smrti Elsi Inglis prisustvovaće premijerka Škotske Nikola Sterdžon, brojni poštovaoci i potomci učesnica Prvog svetskog rata, predstavnici diplomatskog kora, uključujući i britanskog ambasadora u Beogradu Denisa Kifa, saopštila je britanska ambasada.

Kako se navodi u saopštenju, britansku kraljevsku porodicu predstavljaće princeza En, jedina ćerka kraljice Elizabete i princa Filipa.

Elsi Inglis (1864-1917) bila je britanska humanitarna radnica i aktivistkinja za društvenu emancipaciju i politička prava žena. Bila je jedna od prvih žena koje su završile studije medicine na Univerzitetu u Edinburgu.

Posle izbijanja Prvog svetskog rata nakon što je britansko Ministarstvo odbrane odbilo da je angažuje u vojnoj službi, otputovala je u Srbiju, gde je osnovala Bolnicu škotskih žena.

U sanitetskim jedinicama doktorke Inglis, u različitim ulogama – od lekara do pomoćnog osoblja i vozača, učestvovalo je više od 600 dobrovoljki iz Škotske, ali i iz drugih krajeva Velike Britanije.

Bolnica škotskih žena su tokom epidemije pegavog tifusa delovale u mnogim srpskim gradovima, poput Valjeva, Kragujevca, Mladenovca, Požarevca, Vrnjačke Banje, Čačka, Vranja, Niša, Bajine Bašte.

Deo osoblja se sa srpskom vojskom povlačio preko Albanije, dok je Elsi Inglis, posle kraćeg boravka u nemačkom zarobljeništvu svoju misiju nastavila na rumunskom i ruskom frontu.

Bolnice škotskih žena su tokom Prvog svetskog rata u Velikoj Britaniji prikupile humanitarnu pomoć i sanitetski materijal u današnjoj vrednosti od 53 miliona funti.

Doktorka Elsi Inglis je bila prva žena koja je odlikovana najvišim srpskim odlikovanjem „Orden belog orla“, kao i ordenom Svetog Save.

Od marta 2015. godine rezidencija britanskog ambasadora u Beogradu nosi njeno ime.

(Beta)

Send this to friend