Kolinda: Hrvatska se samo branila od Srba, smrt Praljka nas je sve pogodila u srce

1512038476_kolinda-600x315.jpg


Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović negirala je danas da je u Haškom tribunalu u sredu izrečena Hrvatskoj i hrvatskom narodu u BiH, jer, kako tvrdi, Hrvatka nije bila agresor i najviše je učinila za celovitost BiH, a hrvatski narod se odupreo veliskosrpskoj agresiji.

Navodna odbrana Hrvatske o velikog srpske agresije čiji je inspirator bio, prema njenim rečima Slobodan Milošević je praktično bila lajt motiv ovog obraćanja hrvatske predsednice javnosti.

„Hrvatku i BiH napala je Miloševića Srbija i JNA, koja se stavila u otvorenu borbu za ostvarenje projekta “velike Srbije“. Hrvatska nije napala nikoga“, rekla je Kitarović u obraćanju javnosti, nakon jučerašnje presude kojom je utvrđeno da je Hrvatska bila agresor na BiH i učestvovala u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Ona je rekla da Hrvatska mora da prizna da su neki sunarodnici, kako je rekla, počinili zločine i da oni za to treba da odgovaraju, ali da je nepravedno da istovremeno nisu kažnjeni srpski i bošnjački zločini nad Hrvatima.

„Hvati i Bošnjaci moraju se izdići iznad toga za dobro oba naroda“, rekla je Kitarović i pozvala bošnjačke čelnike da ova presuda, kako je rekla, ne bude zlupotrebljena i da ne pogorša bošnjačko-hrvatske odnose.

Najavljujući skoru posetu BiH, Kitarović je rekla da Hrvatska od samog početka podržala osnivanje haškog suda imajući u vidu obezbeđivanje pravde na području država bivše jugoslavije.

Smatra, međutim, da taj sud nije ostvario svoju ulogu jer se, kako je rekla, postavio kao politički arbitar, ne kao pravosudno telo.

„Sve ratne strahote koje su pogodile Hrvatsku i BiH imale su svoje ishodište u Slobodanu Miloševiću i JNA i ta činjenica u tom sudu nije prepoznata ili je svesno zanemarena“, rekla je Kitarović i dodala da se JNA tokom proteklog rata „stvarila u otvarenja projekta velike Srbije.

Na samom početku obraćanja Kitarovićeva je rekla da je samoubistvo Slobodana Praljka, koji je juče osuđen za počinjeni ratni zločin, duboko u srce pogodio hrvatski narod“.

(Tanjug)

Send this to friend