Kancelarka Nemačke brani ministra koji je samovoljno odobrio upotrebu herbicida

2c669cb2.640x360_rss-600x315.jpg


Nemačka kancelarka je kritikovala svog ministra poljoprivrede Kristijana Šmita zbog kršenja stava vlade time što je u ponedeljak u Briselu glasao za produženje trajanja dozvole za herbicid „glifosat“, ali je Angela Merkel istovremeno pokušala i da smiri političku oluju izazvanu tim njegovim iznenadnim potezom.

Odobrenje spornog herbicida, koje je u ponedeljak u Briselu dao i ministar iz redova bavarskih konzervativaca, „nije u skladu sa stavom o kojem se vlada složila“, priznala je Merkelova danas u Berlinu.

Rekla je da je razgovarala sa Šmitom koji je iz jednog od najbogatijih i najviše poljoprivredno razvijenih područja Nemačke, i da mu je ukazala da se „takav incident“ ne sme da se ponovi.

Ministar je član hrišćansko-socijalne partije CSU, bavarske saveznice hrišćansko-demokratskog pokreta CDU Angele Merkel.

Na iznenadjenje svih, Nemačka je u ponedeljak u Briselu glasala za obnavljanje petogodišnje dozvole za korišćenje „glifosata“, aktivne supstance mnogih herbicida za koje postoji duboka sumnja da su kancerogeni.

U prehodnim glasanjima o tome, Berlin je bio uzdržan jer se Ministarstvo životne sredine, na čijem čelu su bile socijaldemokrate protivilo obnavljanju dozvole za taj herbicid, dok je sadašnji stav ministra poljoprivrede sasvim suprotan.

Ekolozi godinama ukazuju na opasnost od te sporne hemikalije koju je pre više od 40 godina napravila američka firma „Monsanto“ koja saradjuje s nemačkom industrijom „Bajer“.

U Nemačkoj je jednostrana odluka ministra izazvala buran spor koji je teško pogodio konzervativce Angele Merkel dok pokušavaju da se sa socijaldemokratskom SPD dogovore o formiranju nove, koalicione vlade.

Dva meseca od parlamentarnih izbora Merkel i stranke nisu uspele da naprave jasnu vladinu većinu, te kancelarka i njeni ministri sada obavljaju samo rutinske poslove. Ta situacija joj toliko ograničava manevarski prostor, da ne može ni da zatraži ostavku svog ministra poljoprivrede.

Konzervativci bi mogli da pregovaraju sa socijaldemokratama s kojima su ranije već zajedno vladali, ali su se socijaldemokrate od ponedeljka ohladile, dok su Zeleni zatražili smenjivanje konzervativnog ministra.

Ministar Šmit je priznao da je postupio samovoljno. „Odluku sam doneo sam, u okviru svoje ministarke nadležnosti“, rekao je on.

(Beta)

Send this to friend