Još jedna ZABLUDA? Vitamin C beskoristan kod prehlade, uzimajte ovaj mineral

1512026661_vitamin-600x315.jpg


Dok većina ljudi u sezoni prehlada i gripa se trudi da unosi što više vitamina C, te da u svoju ishranu dodaje ovaj suplement, istraživači smatraju da je potpuno beskoristan.

Naučnici su obradili podatke iz 67 studija kako bi otkrili šta se pokazalo najefektivnijim sredstvom u borbi sa prehladama .

Prema strudiji objavljenoj u „Kanadskom medicinskom žurnalu“ tadicionalna lekovita sredstva poput ehinacee, ženšena, gela za olakšavanje otežanog disanja i lekovia za kašalj nemaju jasne benefite, dok antibiotici izazivaju više lošeg nego dobrog.

Takođe, oni su dokazali da jedino konzumacija cinka može da pomogne u prevenciji i lečenju infekcija.

„U najmanje dva testa dokazali smo da deca koja su uzimala od 10 do 15 miligrama cinka suflata dnevno su imali niže stope prehlade i manje odsustva u školi zbog prehlade“, istakao je doktor Mišel Alan, iz odeljenja porodične medicine sa Univerzitata Alberta.

Iako je studija spprovedena na deci, istraživači su potvrdili da nema razloga zašto bi cink trebalo da deluje samo na decu, a ne na odrasle.

Što se tiče vitamina C, naučnici su istakli da najpopularniji vitamin u svetu, za koji postoji uvreženo mišljenje da se najbolje bori sa virusima I bakterijama, nema efekat na uobičajene prehlade, sem što može da skrati trajanje infekcije.

Oni napominju da je vitamin C dijetetski antioksidans te može da neutralizuje efekte slobodnih radikala i da podrži odbranu imunog sistema.

„Najbolje rešenje u prevenciji širenja virusa su pranje ruka i konzumacija cinka“, zaključio je doktor Alan.

Lakovi poput ibuprofen i paracetamol mogu biti korisni u redukovanju temperature i groznice, dok uzimanje meda miruje bol u grlu.

Send this to friend