Izložba „Smrt Karađorđa Petrovića“ u Istorijskom muzeju

15369940564_4ddbc254aa_b-600x315.jpg


Izložba „Smrt Karađorđa Petrovića“ biće otvorena 30. novembra u Istorijskom muzeju Srbije.

Izložba, koja se realizuje povodom obeležavanja dvestote godišnjice od ubistva vožda Karađorđa, nastoji da približi vreme koje je Karađorđe proveo u izgnanstvu, nakon napuštanja Srbije posle sloma ustanka 1813. godine i posebno njegov tragični kraj.

Postavka prikazuje stanje u beogradskom pašaluku uoči podizanja Prvog srpskog ustanka u Orašcu, na Sretenje 1804, razvoj ustanka i njegov slom 1813, sa posebnim akcentom na okolnosti i događaje koji su usledili i doveli do tragičnog ubistva Karađorđa 1817. u vremenima ne uvek stabilne diplomatske i vojne podrške Rusije i Austrije.

Ovaj tragični čin ubistva je imao dalekosežne posledice na državni i politički život Srbije, posebno na potonje sukobe dinastija Karađorđević i Obrenović, koji su obeležili istoriju srpskog naroda u 19. i početkom 20. veka.

Posetioci će imati priliku da vide originalne predmete koji su pripadali rodonačelniku dinastije Karađorđević, među kojima se svojim značajem i estetikom izdvajaju voždov pečatni prsten, dolama, zastava.

Biće izloženi i izvanredni primerci njegovog ličnog naoružanja i opreme: jatagan belosapac, pištolj kremenjak, tzv. ledenica i fišeklija sa motivima svetog Đorđa i svetog Dimitrija, koji plene svojom lepotom i raskošnim ornamentima, predstavljajući tako i svojevrsna dela primenjene umetnosti i svedočanstva razvoja starih zanata i oružarstva.

Autori izložbe su Vladimir Merenik, Boško Ljubojević, Nebojša Damnjanović i Borislav Korica, a dizajn postavke osmislila je Izabela Martinov Tomović.

Izložba će biti otvorena do septembra 2018. godine.

(Tanjug)

Send this to friend