Irska vicepremijerka podnela ostavku

5eac9fc8.640x360_rss-600x315.jpg


Irska vicepremijerka Frensis Ficdžerald podnela je danas ostavku pod pritiskom opozicije, i tako ublažila političku krizu koja bi dovela do pada vlade i novih izbora.

„Verujem da je neophodno doneti ovakvu odluku da bi se izbegli nepotrebni izbori i potencijalna destabilizacija“, navela je ona.

Ostavku Ficdžeraldove je tražila opoziciona partija Fiana feil, na čiju podršku računa manjinska vlada partije Fine Geil premijera Lea Varadkara, preteći u suprotnom glasanjem o poverenju vladi.

Fiana feil je već podnela zahtev da se to izjašnjavanje održi večeras, ukoliko se ne postigne dogovor dve rivalske partije koje su posle izbora 2016. primorane na saradnju. Pošto je Ficdžerald podnela ostavku upitno je da li će do glasanja doći.

Pad vlade bi imao loš efekat u ključnom momentu pregovora o Bregzitu, gde je pitanje granice Irske i Severne Irske medju najvažnijim temama.

Krizu je izazvala želja Fiana feil za smenom vicepremijerke koju ta partija ocenjuje odgovornom za neaktivnost i zataškavanje u vezi jedne afere koja više godina trese irsku policiju.

Razgovori Varadkara i lidera Fiana feil Mikala Martina su trajali od četvrtka, a tokom vikenda je ton smekšao.

Sinoć su objavljeni novi dokumenti o ulozi Frensis Ficdžerald u skandalu vezanom za policiju koji traje od 2014. godie. Ona je optužena da je lagala o tome koliko zna o kampanji blaćenja koju je uprava policije navodno pokrenula protiv policajca Morisa Mekejba.

Odmah pošto su dokumenti objavljeni, portparol Fiana feila za pravna pitanja Džim O’Kalahan je naveo da se stav stranke nije promenio i da „ona (Ficdžerald) treba oda ode“.

Posle kratkog sastanka sa Varadkarom, Ficdžerald je odbacila optužbe i na Tviteru navela da će se braniti pred komisijom zaduženom za istragu nedoličnog ponašanja u policiji.

Prethodnih dana mediji su navodili da je javno mnjenje protiv novih izbora u trenutku koji je i važan i neposredno pred praznike, a pritom bez garancija da će se odnos snaga u parlamentu promeniti.

Prema poslednjim anketama, Fine Geil bi podržalo 27 odsto ispitanih, Fiana feil bi imala 26 odsto glasova dok bi Šin fejn mogao da računa sa 16 odsto podrške.

(Beta)

Send this to friend