Hrvatski Sabor smatra da je presuda Haga nepravedna, minut ćutanja za sve žrtve ratova (VIDEO)

Beta-e38d4gmwst.640x360_rss-600x315.jpg


Poslanični klubovi u Saboru Hrvatske ocenili su u zajedničkoj izjavi koja je jutros pročitana u parlamentu da konačna haška presuda ratnim čelnicima bosanskih Hrvata ne uvažava istorijsku istinu, činjenice i dokaze, zbog čega je nepravedna i neprihvatljiva.

Poslanici su posle čitanja zajedničke izjave minutom ćutanja odali počast svim žrtvama ratova ’90-tih godina, a ne, kako je ranije bilo najavljeno, samo jednom od šestorice osudjenih za ratne zločine nad Muslimanima u BiH, Slobodanu Praljku, koji je u sredu izvršio samoubistvo u sudnici Haškog tribunala.

U zajedničkoj izjavi poslaničkih klubova koju je pročitao predsednik Sabora Gordan Jandroković navodi se da su se poslanici u vezi s haškom presudom šestorici Hrvata iz BiH „saglasili u oceni da žalbena presuda ne uvažava istorijsku istinu, činjenice i dokaze, pa je kao takva nepravedna i neprihvatljiva“.

„Upravo je tragičnim činom oduzimanja života, general Slobodan Praljak na simboličan način ukazao na svu nepravednost žalbene presude“, navodi se u izjavi.

Takodje je istaknuto da se očekuje od Vlade da razmotri sve pravne mehanizme da bi se osporili navodi iz presude.

Jandorković je potom je u ime Hrvatskog sabora i u svoje ime izrazio saučešće porodici Slobodana Praljka, a potom pozvao poslanike na minutu ćutanja za sve žrtve ratova.

„Pozivam vas da svi zajedno odamo počast za sve stradale civile, ubijene i nestale hrvatske branitelje, kao i sve žrtve ratnih sukoba u Hrvatskoj i BiH….Sve žrtve treba zauvek da ostanu u našoj kolektivnoj svesti, a jučerašnja smrt generala Praljka neka ostane poslednji čin tragičnih ratnih zbivanja“, rekao je Jandroković.

U vreme čitanja izjave, u Saboru nije bilo većine poslanika opozicionih Socijaldemokratske partije i Glasa.

Poslanik Glasa Goran Beus Richembergh rekao je uoči sednice da bi Hrvatska „neprihvatanjem jučerašnje presude dovela u pitanje i ranije oslobadjajuće presude hrvatskim generalima“. On je rekao i da je protiv odavanja počasti osudjenom ratnom zločincu.

(Beta)

Send this to friend