Hojt Brajan Ji: Na Balkanu ne funkcioniše politika strateškog strpljenja

Beta-m8ug4bx3n1.640x360_rss-1-600x315.jpg


Visoki funkcioner Stejt departmenta Hojt Brajan Ji izjavio je danas u Vašingtonu da „na Balkanu ne funkcioniše politika strateškog strpljenja“ i da je za sprečavanje nestabilnosti tog regiona neophodno rešiti probleme korupcije i slabih institucija.

Na konferenciji „Dolazeća oluja? Oblikovanje budućnosti Balkana u eri neizvesnosti“ u organizaciji Atlantskog saveta SAD, Ji je rekao kao uspešne zemlje Balkana naveo Hrvatsku i Crnu Goru, „ali i ozbiljnih izazova koje je potrebno hitno rešiti“, prenosi Glas Amerike.

Ji, zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, kazao je i da treba redefinisti partnerstva na Balkanu.

„Partnerstva bi trebalo da budu dvosmerna, sa očekivanjem da će medjunarodna zajednica pružiti finansijsku, tehničku, moralnu i drugu pomoć, a da će lideri u regionu ispuniti svoje obaveze“, naveo je Ji i dodao da bi obe strane trebalo da ispune data obećanja.

Na skupu u Vašingtonu zvaničnik Evropske unije Kristijan Lefler rekao je da je EU usredsredjena na Zapadni Balkan i da u procesu evrointegracija zemalja tog regiona računa na blisku saradnju sa SAD.

Lefler, zamenik generalnog sekretara zadužen za globalna i ekonomska pitanja u Evropskoj službi za spoljne poslove (EEAS), kazao je da Brisel ulaže velike napore da integriše zemlje Zapadnog Balkana u Uniju, i dodao da to neće biti lako ni za jednu stranu.

„Budućnost je ipak u rukama Balkana – možemo da podržimo, podstaknemo, ali ne možemo mi da im ostvarimo tu budućnost“, ocenio je Lefler.

Savetnica američkog potpredsednika Moli Montgomeri izjavila je ranije danas na sitom skupu u Vašingtonu da su SAD posvećene evroatlantskim integracijama Zapadnog Balkana i da žele da prodube odnose sa zemljama regiona.

Montgomeri je rekla da „Rusija podriva prozapadne politike i lidere na Zapadnom Balkanu“, ali da SAD nisu spremne da „ostave vakuum“ u regionu koji je, kako je navela, jedan od prioriteta američke administracije.

Atlantski savet SAD je uoči konferencije objavio izveštaj „Balkan napred – Nova američka strategija za region“ u kojem se, izmedju ostalog, predlaže uspostavljanje stalnog američkog vojnog prisustva u Jugoistočnoj Evropi, „istorijsko pomirenje“ sa Srbijom, kao i obnavljanje reputacije SAD kao „istinskog posrednika“.

(Beta)

Send this to friend