Francuska ministarka: I Evropa može da bude meta Severne Koreje

raketa-s-koreja_1512034408.640x360_rss-600x315.jpg


Francuska ministarka odbrane Florans Parli izjavila je danas da i Evropa, kao i SAD, može biti meta balističkih raketa Severne Koreje.

Ministarka je u izjavi za francusku televiziju BFM TV rekla da je „ispaljivanjem interkontinentalne balističke rakete, Pjongjang pokazao svoju rastutću silu“.

„Evropa je isto kao i SAD sigurno na dohvat tih raketa“, rekla je francuska ministarka i dodala bi glavni gradovi zapadne Evrope mogli da budu mete.

Florans Parli je ocenila da bi medjunarodna zajednica trebalo da nastavi sa sankcijama Severnoj Koreji. „Važno je da ceo svet sprovede te sankcije, uključujući Rusiju i Kinu“, dodala je ona.

„Uvereni smo da ishod te situacije ekstremnih napetosti može biti rešen samo diplomatskim putem. Pre nego što dodjemo do dijaloga sa Severnom Korejom, moramo da stvorimo ravnotežu moći“, rekla je francuska ministarka.

Savet bezbednosti UN održao je hitnu sednicu nakon što je Severna Koreja saopštila da je u sredu ujutro uspešno ispalila interkontinentalnu balističku raketu „mnogo jaču“ od prethodnih, koja može da ponese „nuklearne glave velike težine“ i da pogodi ciljeve na celom američkom kopnu.

(Beta)

Send this to friend