Brnabić: Početak rekonstrukcije pruge Beograd-Budimpešta istorijski dan za Srbiju

Beta-tbjn6f9c71.640x360_rss-600x315.jpg


Premijerka Srbije Ana Brnabić danas je kazala da je početak radova na rekonstrukciji i modernizaciji pruge Beograd-Budimpešta istorijski dan za Srbiju i dokaz da se radi na strateškom razvoju zemlje.

Ona je na obeležavanju početka radova na deonici te pruge od Beograda do Stare Pazove istakla da je to najveći projekat u okviru kineske inicijative „Jedan pojas jedan put“, kao i formata saradnje Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope.

„Ovaj projekat je važan jer je prvi prekogranični projekat u okviru saradnje ’16 plus jedan’, potpisan je prvi tripartitni ugovor za njegovu realizaciju, a prvi je projekat izmedju Kine i EU, preko Srbije“, istakla je Brnabić.

Dodala je da je ponosna na saradnju Srbije i Kine i zahvalna celom timu koji je pripremao taj projekat, na čelu sa Ministarstvom gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, i kineskim partnerima.

Po rečima premijerke, i madjarski premijer Viktor Orban je pohvalio Srbiju koja je pre Madjarske obavila pripreme za početak izgradnje brze pruge Beograd-Budimpešta.

„Ovaj projekta je važan i zbog toga što pokazuje kako se planski i strateški razvija zemlja. Ne zapostavlja se ni jedan pravac razvoja, jednako kao saobraćajni koridori tako je važna i brza pruga“, kazala je Brnabić.

Ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je kazala da je priprema izgradnje brze pruge Beograd-Budimpešta trajala tri godine i da je to trenutno najveći projekat po vrednosti u Srbiji i Evropi.

Ona je navela da su pre ulasku u taj projekat predstavnici Vlade Srbije bili svesni „da se u domaće pruge nije ulagalo 30 godina, da nemamo vozove i da su brzine vozova na prugama u Srbiji bile 35 do 45 kilometara na čas“.

„Posle tri godine uspeli smo da modernizujemo 250 kilometara pruga, nabavili smo novih vozova koliko god smo mogli, a imamo i veći broj putnika i tereta“, naglasila je ona.

Ministarka Mihajlović je navela da je cilj da što više gradjana i privrednika koristi železnicu za prevoz.

„Naš cilj je ne samo da budemo deo velikog globalnog projekta, već da gradjani i gradjanke Srbije požele da se voze vozovima, a da svi oni koji prevoze teret i kargo, idu preko Srbije“, kazala je Mihajlović.

Zamenik direktora Nacionalne komisije za razvoj i reformu Kine Vang Sjaotao je obećao da će radovi na deonici pruge od Beograda do Stare Pazove biti zavšeni u planiranom roku i da će kineske kompanije poštovati sve propise i zakone u Srbiji.

Radove na toj deonici dugoj 34,5 kilometara izvode kineske kompanije Čajna rejlvejz internešnel (China Railways International) i Čajna konstrakšn kompani (China Construction Company) a vrednost ugovora je 350,1 milion dolara.

Planirano je da deonica bude završena u roku od tri godine, a kompletna brza pruga Beograd-Budimpešta za šest godina.

(Beta)

Send this to friend