Bivši hrvatski predsednik: Današnja presuda odrazila ono što se desilo u ratu

ivo_josipovic_1511978045.640x360_rss-600x315.jpg


Bivši predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je danas da je današnja presuda Haškog tribunala grupi bosanskih Hrvata za ratne zločine nad Muslimanima u BiH 1993-94. „dobro reflektovala ono što se dogodilo u ratu u kontekstu zločina“.

Haški tribunal je danas pravosnažno potvrdio višegodišnje zatvorske kazne zvaničnicima bosanskih Hrvata, predvodjenih Jadrankom Prlićem za ratne zločine nad Muslimanima u BiH, 1993-94.

Josipović je na jednom skupu u Beogradu rekao novinarima da mu je žao što su se mediji više bavili današnjim samoubistvom u sudnici Slobodana Praljak, dok se žrtvama niko nije bavio, i izrazio saučešće porodicama žrtava.

Komentarišući to što je Tribunal potvrdio nalaz iz prvostepene presude da je u udruženom zločinačkom poduhvatu progona bosanskih Musilmana, zajedno sa osudjenima, učestvovao i tadašnji predsednik Hrvatske Franjo Tudjman sa još nekim zvaničnicima Hrvatske, Josipović je kazao da je iznenadjen konstatacijom o udruženom zločinačkom poduhvatu.

„Posebno je neobično jer se kod Ratka Mladića i Radovana Karadžića sud time nije bavio“, kazao je Josipović.

On je rekao i da ne želi da brani Hrvatsku politiku u Bosni i Hercegovini, da je smatra pogrešnom, ali da smatra da su zločini individualni i da nikada nije bio saglasan da se etiketiraju celi narodi ili države.

„Ovo je prelazni trenutak – da se vidi da li će vodjstva država u regionu uspeti da istoriju stave iza sebe i grade drugačiju budućnost“, naveo je Josipović.

Upitan kako ocenjuje rad Haškog tribunala, rekao je da je taj sud delom uradio dobar posao, jer je podigao svest o odgovornosti za zločine, dok kao njegovu slabost vidi loše pripreme predmeta i što se čini da je u jednom trenutku pomešao pravo i politiku.

Izricanje presude šestorici bosanskih Hrvata bilo je prekinuto pošto je trećeoptuženi Slobodan Praljak, po navodima svojih advokata, danas popio otrov.  Pripadnici obezbedjenja izveli su ga iz sudnice, posle čega je umro u haškoj bolnici HMC.

(Beta)

Send this to friend