Bez straha: Srednjoškolci izveli predstavu „Necenzurisani“ u REX-u

1511993978_pozoriste-esdomingos-600x315.jpg


Predstava je nastala kao rezultat edukativno-kreativnog programa „Odeli me!“, koji je Grupa „Hajde da…“ sprovela sa srednjoškolcima sa teritorije Grada Beograda, a u okviru projekta „Odeli me! – EU i nacionalni i kulturni identitet: istine i predrasude“, kazala je Tanjugu Milica Ponjević voditeljka procesa nastajanja predstave „Necenzurisani“ koja je večeras izvedena u Kulturnom centru REX.

„Necenzurisani“ je predstava koju izvode srednjoškolci.

Ona odslikava stavove, mišljenja i vrednosti mladih ljudi koji pokušavaju da pronađu svoje mesto u koordinatnom sistemu vrednosti.

Ponjević naglašava da su srednjoškolci u okviru ovog programa kroz obradu književnih dela, bavili slikom Evrope i njenih vrednosti, uočavajući sličnosti i razlike između našeg i šireg kulturnog prostora.

„Neke od tema koje smo obrađivali su: interkulturalno razumevanje, nacionalni identitet, kulturološki obrasci, religijska različitost i religijska tolerancija, odnosi moći unutar društva, kao i između država, mali čovek i ideali, geopolitičke predrasude, ljubav, odnos prema manjinama, pitanje ljudskih prava, rodnih pozicija“ kazala je Ponjević.

Ceo projekat „Odeli me“ je finansiran od strane Ministarstva za evropske integracije Vlade Republike Srbije. Partneri na projektu su: „Unija srednjoškolaca Srbije“, Kulturni centar „REX“, „Medicinska škola Zvezdara“, „Sedma beogradska gimnazija“ i Pravno-birotehnička škola „Dimitrije Davidović“.

(Tanjug)

Send this to friend