Batut: U Srbiji registrovano 30 slučajeva malih boginja više nego juče

Beta-ckdm5vtkl4.640x360_rss-600x315.jpg


Od početka oktobra ove godine u Srbiji i opštinama sa srpskom većinom na Kosovu registrovano je 279 slučajeva malih boginja, od kojih je 75 laboratorijski potvrdjeno u beogradskom Institutu „Torlak“, saopštio je danas Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Prema podacima koje je „Batut“ objavio juče, bilo je registrovano 249 obolelih, što je 30 manje nego u današnjem pregledu.

Najveći broj obolelih je u opštinama sa srpskom i nealbanskom većinom na Kosovu, gde je prijavljeno 164 obolelih od malih boginja.

U Beogradu je registrovano 45 obolelih, u Kraljevu 55, Nišu sedam, Bujanovcu i Tutinu po dvoje, a po jedan slučaj registrovan je u Subotici, Preševu, Bojniku i Velikoj Plani.

Najstarija obolela osoba ima 53 godine, a najmladja dva meseca. Većina obolelih osoba, 91 odsto, je nevakcinisana, nepotpuno vakcinisana ili nepoznatog vakcinalnog statusa.

Do sada je hospitalizovano 35 odsto obolelih, a kod 24 osobe od težih komplikacija registrovana je upala pluća.

U Srbije se intenzivno sprovodi vakcinacija svih nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih osoba uzrasta od 12 meseci do 14 godina.

(Beta)

Send this to friend