Atlantski savet SAD: Vašington treba da poveća vojno prisustvo na Balkanu i da se zbliži sa …

atlantic-council-logo_1511886920.640x360_rss-600x315.png


Atlantski savet SAD objavio je danas izveštaj „Balkan napred – nova američka strategija za region“, u kojem se predlaže uspostavljanje stalnog američkog vojnog prisustva u Jugoistočnoj Evropi i zalaganje za „istorijsko približavanje“ sa Srbijom.

U izveštaju instituta iz Vašingtona se takodje predlaže obnavljanje reputacije SAD kao „iskrenog posrednika“, kao i oslanjanje na preduzetnike i mlade u regionu.

Uspostavljanje stalnog američkog vojnog prisustva pokazalo bi da su SAD trajno opredeljene za bezbednost regiona i dugoročno učvrstilo sposobnost SAD da utiču na razvoj dogadjaja, navodi se u izveštaju.

Kada je reč o istorijskom približavanju sa Srbijom, strogo uzevši, to nije nov pristup već snažniji pokušaj u svetlu obnovljenog angažovanja u regionu, navodi Atlantski savet.

Beograd može i treba da bude blizak partner i saveznik u regionu, ali to može postati samo ako počne suštinski da se distancira od Rusije, navodi se u izveštaju i dodaje da to nije trivijalno pitanje za srpsko rukovodstvo, ali da ne treba da bude ni nešto oko čega će EU i SAD praviti kompromise.

U izveštaju se predlaže i obnavljanje reputacije SAD kao iskrenog pregovarača.

Okretanje glave od puzećeg autoritarizma lidera u regionu vredelo je, čini se, na kratak rok, navodi se u izveštaju i dodaje da slepo opredeljivanje za stabilnost na uštrb napretka u demokratskom razvoju praktično garantuje opstanak patalogija koje muče region.

Pristupanje Crne Gore NATO prilika je da se partneru koji se radja pomogne da ispuni obećanja o istinskim demokratskim reformama. Uspeh evropski orijentisanih reformatora u Makedoniji druga je prilika. SAD treba da nastave da preduzimaju napore da pripreme Atinu i Skoplje da postanu saveznici u budućnosti i da se pridruže EU u podsticanju Beograda i Prištine da dijalog privedu kraju.

U izveštaju se navodi da jačanje vojnog prisustva SAD u regionu, približavanje SAD i Srbije i obnavljanje reputacije SAD neće pomoći ako se dugoročno ne reše ekonomski problemi mladih.

SAD moraju zajedno s evropskim partnerima stvoriti ekonomske mogućnosti za ljude u regionu koji nisu deo političkih struktura, navodi Atlantski savez.

U izveštaju se navodi da treba pomoći infrastukturne projekte za medjusobno povezivanje zemalja regiona i za povezivanje s Evropom, smanjiti prepreke regionalnoj trgovini i podstaći investicije u digitalnoj oblasti i u novu generaciju preduzetnika što bi moglo da otvori potencijale, kao i da donese smisao pripadnosti svetu.

(Beta)

Send this to friend